Wedstrijdreglement

Er wordt een nieuw wedstrijdregelment ontwikkeld ter aanleiding van lessen die we geleerd hebben tijdens de 1e editie van het NK. Dit reglement volgt zo snel mogelijk!

Regel 1

Van jou wordt verwacht dat je zorg draagt voor voedselveiligheid tijdens de voorbereidingen, transport en op locatie. De organisatie gaat steekproefsgewijs testen om voedselveiligheid verder te waarborgen. BHV ers en EHBO kits zijn aanwezig op locatie.

Regel 2

Om mee te doen dienen de gerechten volledig veganistisch te zijn (volledig plantaardig, dus geen dierlijke producten zoals vlees, vis, zuivel, eieren, honing en truffels), anders wordt je gediskwalificeerd.

Regel 3

Wij willen dat de chefs hun creativiteit gebruiken om innovatieve gerechten te presenteren. Hierom wordt from scratch werken wordt beloond. Echter zijn halffabrikaten ook toegestaan, maar we verwachten wel dat jij je eigen draai hebt gegeven aan de gerechten die je presenteert.

Het is ook toegestaan om voorbereidende handelingen elders te verrichten.

Regel 4

Uit praktische overwegingen worden er maximaal 10 deelnemers beoordeeld, op basis van een voorselectie uit de ingeschreven kandidaten. Uiterlijk 7 september wordt er bekendgemaakt wie de uiteindelijke deelnemers zijn, deze worden gevraagd hun aanwezigheid te bevestigen. Bij uitval wordt er gebruikt gemaakt van een reservelijst.

Er zal geselecteerd worden op basis van creativiteit, motivatie en culinaire ervaring. 

Regel 5

Je mag alleen of met een team van maximaal twee personen deelnemen.

Regel 6

De gerechten wordt beoordeeld op vier criteria. Deze vier criteria worden afzonderlijk cijfermatig tussen 1-10 beoordeeld, hierna wordt er een eindcijfer berekend. De vier criteria worden als volgt gewogen.

  • Smaak: 35%
  • Creativiteit: 30%
  • Textuur: 20%
  • Opmaak: 15%

Regel 7

De deelnemers worden beoordeeld door een jury bestaande uit vier mensen, geleid door Giel Beelen. Deze juryleden geven elk een eigen oordeel. De uiteindelijke beoordeling wordt een gemiddelde van deze individuele beoordelingen.

Regel 8

Voor de bereiding van je gerechten krijg je 2 uur de tijd op locatie. Alle deelnemers starten 20 minuten na elkaar, met met een korte pauze van 20 minuten voor de jury tussen deelnemer #5 en #6 Deelnemers brengen hun gerechten om de beurt naar de jury, om hun gerechten in 10 minuten te presenteren. De jury krijgt de kans om vragen te stellen over de gepresenteerde gerechten.

Regel 9

Van de deelnemers worden twee gerechten verwacht. Er is op locatie servies beschikbaar, echter raden wij aan om eigen servies mee te nemen zodat de gerechten beter tot hun recht komen.

Het eerste gerecht is een barbecue platter, bestaande uit vijf onderdelen. Voorbeelden van het type onderdelen van de platter zijn: het worstje, de spies, de salade, steak, gemarineerde groente of dessert. Maar een andere invulling is uiteraard ook mogelijk, creativiteit is wenselijk. Sauzen worden niet gezien als afzonderlijke onderdelen maar als ondersteunend. Het gerecht moet gesplitst in vieren kunnen worden opdat de jury het kan beoordelen. Alle juryleden moeten alles kunnen proeven (bijvoorbeeld allemaal een stukje van het worstje, een stukje van de steak, etc.). De deelnemers zijn zelf verantwoordelijk voor de presentatie en worden hierop beoordeeld. Het gerecht opgesplitst te zijn wanneer het beoordeeld wordt.


Het tweede gerecht is de signature burger. De burger wordt vaak gezien als het ultieme barbecue gerecht en de organisatie geeft de deelnemers graag de kans om hiermee hun eigen culinaire identiteit te uiten. De burger wordt eerst gefotografeerd en daarna in vieren gesneden om beoordeeld te worden door de jury.  De deelnemers zijn zelf verantwoordelijk voor de presentatie.

Regel 10

Barbecues zullen verzorgd worden door de organisatie, evenals werkplekken voor de deelnemers. Het is de deelnemers aangeraden en toegestaan om eigen kookgerei, servies en bestek mee te nemen. Echter is er ook servies en bestek op locatie beschikbaar.

Vragen?

Heb je nog vragen over het wedstrijdreglement? Neem dan gerust contact met ons op!